Visste du att seden att äta gås på Mårtensafton är känd sedan 1500-talet hos de högre stånden i hela Sverige? Först mot slutet av 1800-talet spreds gås som festmat, i takt med ökat välstånd. I vår tid förknippas gåsätande med Skåne, vilket är en sen företeelse. Dagen har namn efter helgonet Martin, ett namn som i Sverige ombildats till Mårten. Dagens tradition hänger samman med ett firande av helgonet Martin av Tours. Enligt sägnen gömde sig Martin i ett gåsastall för att slippa bli utsedd till biskop, men gässen kacklade och avslöjade honom. Gässen äts således som ”straff”.

På Örums Nygård serverar vi svensk gås och vår läckra gåsamiddag går att avnjuta på fredagar och lördag under veckorna 45-47;

Att starta med…

Gåsleverterinne på pain d épice med gelé av Tosterups äppelmust samt rostad pistagemandel 130 kr

Förrätter

Vår egen svartsoppa med sylta av krås samt sviskonpuré och inkokt äppelklyfta

Havskräftsoppa med tomat, fänkål och räktartar

Varmrätter

Gåsbröst och confiterat gåslår med apelsinbrässerad rödkål och rosenkålsstomp samt vinbärsgelé, gåsasås och potatiskaka med lagrad skånsk prästost

Lagerblad och rödvinsbrässerad laxrygg med apelsinbrässerad rödkål och rosenkålsstomp samt vinbärsgelé, smörad äppelbuljong och potatiskaka med lagrad skånsk prästost

Dessert

Rosmarinsmaksatt kompott av Gravensteiner med kanel och punschparfait samt kardemummarostat havre och vaniljkräm

Att avsluta med…

Tryffel med smak av calvados, serverad med Sövde musteris Äpplefrost och en kopp kaffe 125 kr

Trerätters middag 525 kr